Nye oplysninger i tys-tys-terrorsag: Offentlig figur, Hamas, Loyal To Familia

Selv om det er otte måneder siden, at en række personer blev anholdt og sigtet for terror, og selv om flere af de sigtede er på fri fod igen, så er sagen fortsat omgivet af hemmeligholdelse.

Retten på Frederiksberg bestemte ved et retsmøde torsdag, at sagen, hvor en 58-årig mand sidder varetægtsfængslet på baggrund af en terrorsigtelse, skulle behandles for såkaldt dobbeltlukkede døre.

Det oplyser specialanklager Anders Larsson fra Københavns Politi, som via en videoforbindelse gav møde i Retten på Frederiksberg torsdag.

Formålet med retsmødet var at tage stilling til, hvorvidt den 58-årige fortsat skal være varetægtsfængslet. Og det skal han. Foreløbig frem til 12. september.

Manden optrådte for nogle år siden jævnligt i den offentlige debat. I forbindelse med terrorsagen er han imidlertid beskyttet af et navneforbud, som gør det strafbart offentligt at røbe hans identitet.

Varetægtsfængsling – altså indespærring af mistænkte, men ikke dømte personer – kan kun ske for fire uger ad gangen. Derefter skal en domstol igen tage stilling til en eventuel fortsat frihedsberøvelse.

Det er ikke ualmindeligt, at retsmøder om varetægtsfængsling kører for lukkede døre, mens politiets efterforskning pågår. Navnlig ikke i det tidlige stadie tæt på anholdelsen.

Men selv da er sigtelsen – altså den skriftlige formulering af, hvilke lovbestemmelser der angiveligt er overtrådt, og hvori overtrædelsen består – offentlig.

Indimellem ønsker anklagemyndigheden også af hensyn til efterforskningen af sagen – og andre gange af hensyn til landets forhold til fremmede magter – at holde sigtelsen skjult.

Og netop i sagen mod den 58-årige har anklagemyndigheden et ønske om at tage særlige hensyn til efterforskningen. Et ønske som Retten på Frederiksberg har fulgt indtil nu.

Også Østre Landsret har været hørt – det skete i løbet af sommeren – også her blev anklagemyndighedens krav om dobbeltlukkede døre imødekommet.

Det var i december, at Politiets Efterretningstjeneste stod i spidsen for en anholdelsesaktion. Den 58-årige og en kvinde blev straks efter fængslet, og nogle dage senere blev endnu en kvinde fængslet.

De to kvinder blev imidlertid løsladt i løbet af foråret.

Flere navngivne personer er mistænkt i sagen og efterlyst internationalt. Alt i alt er syv personer mistænkt.

Politiet fortalte på et tidligt tidspunkt i sagen, at der var en forbindelse til bandemiljøet, nærmere bestemt banden Loyal To Familia. Og i januar sagde Anders Larsson ved et retsmøde, at sagen havde “tråde til Hamas”, den palæstinensiske organisation, som i oktober stod bag drab på mere end tusind mennesker i Israel.

Disse er imidlertid de eneste oplysninger om sagen, som er bekræftet.

Dramatiske scener udspiller sig omkring en togstation, hvor betjente bevæbnet med automatvåben er stormet op til et køretøj og har omringet det. Udrykningen sker i forbindelse et alarmopkald fra en kvinde.