Mølle truet af lukning: Kommune afviser økonomisk støtte

Uldum Mølles fremtid er endnu uvis.

Får Uldum Mølle ikke det fornødne tilskud af Hedensted Kommune, kan fremtiden for møllen og dens fortsatte drift være i fare.

Uldum Mølle befinder sig i øjeblikket i ukendt territorie. Møllens bestyrelse har nemlig ikke fået medhold fra Hedensted Kommune vedrørende økonomisk tilskud.

Det skriver Horsens Folkeblad.

Nu truer en endegyldig nedlukning.

Uden en forhøjelse af tilskud kan Uldum Mølle ikke komme sikkert igennem udfordringerne.

‘Vi kan ikke blive ved med at holde stedet kørende. Vi hiver hvert eneste år penge op af egen drift, som vi ikke har. Kassebeholdningen er brugt, og vi skal være heldige, hvis vi kommer til at afslutte årsregnskabet,’ udtaler en trist møller og leder på museet, Jacob Hanquist Petersen til mediet.

De økonomiske vanskeligheder kommer dog ikke bag på bestyrelsen, slår han fast.

‘For halvandet år siden meddelte vi forvaltning og udvalg, at møllen er i knibe. Nu er vi ved at nå afgrunden, og alligevel har vi fået afslag’

Mangel på midler

Bestyrelsen bag Uldum Mølle Museum har i denne omgang ansøgt om en økonomisk håndsrækning på 191.859 kroner. Her er ansøgningen fordelt på både et drifts- og forhøjet løntilskud.

Foruden den økonomiske håndsrækning, har man fra bestyrelsen ønsket ‘en dækning af lønregningen for 2023 og en underskudsdækning for en kommende lønregning i 2024’.

Dette har man fra Hedensted Kommunes side afslået, da man ikke har tilstrækkelige økonomiske ressourcer på budgettet for museumsområdet.

‘Svaret er lige nu så dejligt nemt, for vi har ikke nogen varige penge. Det er ikke så lang tid siden, vi hjalp med penge til møllevinger, der skulle repareres. Men, når det handler om varige driftspenge, er det en anden snak. Så skal vi ind og runde kommunens budgetforhandling i stedet,’ forklarer udvalgsformand, Kasper Glyngø (S) til mediet.

Vækker undren

Ønsket om at få en plads i kulturbudgettet har været en længerevarende ambition for bestyrelsen bag mølle-museet.

‘Vi har hele tiden ment, at der i det store kulturbudget kunne være velvilje til at sætte os på. Men det sker desværre ikke, for så havde vi hørt om det i forbindelse med afslaget,’ siger bestyrelsesmedlem Henning Rasmussen i artiklen fra Horsens Folkeblad.

Af den årsag stiller Henning Rasmussen sig undrende over for, hvorfor det kommunale løntilskud til Uldum Mølle ikke stemmer overens med det tilskud, som Hjortsvang Museum modtager.

‘Hvorfor skal der være forskel, og hvorfor er det så komplet umuligt at få udvalgsformanden i tale. Vi vil gerne i dialog med ham om møllens kritiske situation,’ argumenterer Henning Rasmussen.

Står det til udvalgsformand, Kasper Glyngø (S), er der en ganske logisk årsag til de forskellige tilskud på museerne. Han peger dog samtidig på revidering på museumsområdet.

‘Det er ikke en let og ligetil snak, når der spørges ind til ligefordeling og tilskud. Vi har at gøre med en gammel museumsstruktur, som rækker tilbage til før kommunesammenlægningen i 2007. Jeg må medgive, at det er et levn fra en gammel tid med de tilskudsmodeller. Vi har nogle snakke til gode ovre i den politiske afdeling, afslutter Kasper Glyngø til mediet.

Skoleskibet Danmark lagde uventet vejen forbi den sydjyske fjordby. Det vækkede begejstring blandt de lokale.