Mor nægter grov vold mod babyer: Jeg var bekymret for deres far

Retten på Frederiksberg har indledt en sag, hvor et forældrepar er tiltalt for grov vold mod deres spædbørn

To babyer blev i oktober 2020 bragt til hospitalet. Den ene havde 18 knoglebrud. Den anden havde 15 brækkede knogler og måtte opereres akut for en blødning i hjernen.

Få dage efter var én af dem død – to måneder og ti dage gammel.

Forældrene er tiltalt for grov vold mod begge spædbørn, heraf med døden til følge mod den ene. Tirsdag nægter de sig begge skyldige.

Moren, der er 33 år, fortæller grådkvalt i Retten på Frederiksberg, at familien havde det godt, da de kom hjem fra hospitalet med pigerne i august 2020.

“Vi var meget glade, men trætte, fordi vi ikke havde sovet ret meget. Vi skulle op hver anden time, og jeg skulle amme. Men vi var lykkelige,” siger hun.

Den 33-årige mor var dog bekymret for, hvordan faren, der er 39 år, håndterede børnene.

“Jeg var bekymret for, at han blev irriteret og utålmodig, når de græd for meget,” siger hun.

Hun beskriver en episode, hvor han blev frustreret og ruskede en af pigerne i armen.

“Han siger: Jeg kan ikke det her. Jeg ved ikke, om jeg kan være forælder, eller om det er det rigtige. Og så gik han,” siger hun i retten.

Kvindens oplevelse var, at hans korte lunte kom af, at han levede af cigaretter og iskaffe, og at han ikke sov meget om natten.

“Når en af pigerne vågnede om natten, var han stadig vågen. Det var problematisk, for jeg var bekymret for, når han sad med dem, at han faldt i søvn, og de gled ned på gulvet,” siger hun.

Pigerne kom til verden i juli 2020, og frem til begyndelsen af oktober 2020 skal moren og faren ifølge anklagemyndigheden have udsat pigerne for den grove vold. Det foregik dels på Hvidovre Hospital og på en adresse i hovedstadsområdet.

Den ene pige, som døde i oktober 2020, blev ifølge anklageskriftet kraftigt rusket, fastholdt eller klemt omkring brystkassen “eller lignende”.

Hun fik blandt andet blodansamlinger under den hårde hjernehinde og 15 brud på ribbenene, fremgår det af anklageskriftet.

Søsteren skal forældrene have rusket eller rystet og klemt omkring brystkassen. De er også anklaget for at ruske pigens lemmer eller krop og for træk i armen.

Politiet konkluderede i begge tilfælde, at skaderne ikke kan komme fra en ulykke, men er bevidst påført.

Den overlevende pige bor hos et familiemedlem.

Kun den 33-årige kvinde afgiver forklaring i retten tirsdag. Sagen fortsætter torsdag, og der ventes afgørelse i sagen i slutningen af marts.