19. dec. 2019 - 12:00

LÆS ELLER GENLÆS: Da politiet lukkede Amager ned i storstilet menneskejagtDet var søndag den 15. december klokken ca. 20.55, at NA med sin familie kørte ned af den stille villavej på Amager. De var på vej hjem fra en hyggelig familiefødselsdag og hyggede sig med hinanden, mens den store hvide Mercedes svingede til højre og ned ad den lukkede vej.

For enden af vejen lå deres hus, hvor NAs bror ventede. Dørene i bilen var låst, og vinduerne var rullet op.

Foran på passagersædet, sad NA (far). Fører af bilen var NAs ældste søn, og bag NA sad hans 16-årige søn – og bagved føreren sad NAs hustru, drengenes mor.

Gennem de seneste måneder havde NA og dennes ældste søn ved flere lejligheder fået dødstrusler. Trusler, der i alle tilfælde omhandlede, hvad der ville ske dem og familien, hvis ikke de betalte et større kontant pengebeløb til en gruppe kriminelle afpressere.

I et enkelt tilfælde havde et familiemedlem oplevet at blive væltet omkuld og sparket, mens han lå på jorden, fordi han nægtede at betale de dummebøder, som familien var blevet tildelt som følge af farens position i svindelsagen, der af politi og presse er døbt “operation Greed”.

I flere tilfælde er der i pressen blevet vist politibilleder med dyre smykker, millioner i kontanter. Alt sammen beslaglagt i sagen, hvilket kunne få folk til fejlagtigt at tro, at familien lå inde med store kontantbeløb.

Tilbage til den 15. december, hvor den hvide Mercedes lige er drejet til højre ned ad villavejen. Familien er næsten hjemme, da de bemærker en personbil parkeret midt på vejen. Bilen holder ved siden af en container og blokerer for at Merceden kan passere og bringe familien det sidste stykke hjem.

Cirka samtidig med at føreren af Mercedesen bremser ned, kommer der flere personer i mørkt tøj og med kasketter løbende fra den holdende personbil og frem mod familien. I hænderne har de trukne pistoler, med hvilke de peger gennem forruden – direkte på NA og sønnen.

Mens de ukendte personer med trukne pistoler løber frem mod bilen, lyser de samtidig med kraftige lygter ind igennem forruden og blænder derved personerne i bilen, der nu går i panik og frygter de skal likvideres.

Med baggrund i den seneste tids trusler, sidder frygten dybt i hele familien, der flere gange er blevet truet og forfulgt. Panikken spreder sig hurtigt og NA råber til sin søn, at han skal bakke væk derfra.

Moren (på bagsædet) begynder at skrige, og forsøger at beskytte den yngste søn ved siden af.

Idet, føreren sætter bilen i bakgear, når personerne – fortsat med trukne pistoler – frem til bilen og griber i dørene. Dørene er låst, bilen er sat i bakgear og førerens fod sidder tungt på speederen. Samtidig splintres sideruden i førersiden og glasskår flyver ind i bilen.

Bilens siderude efter den blev splintret

Moren fortsætter med at skrige, idet hun tror at hendes søn er blevet skudt. Samtidig med at bilen i al hast bakker ned ad vejen, undersøger NA sin søn på førersædet for skudlæsioner. Det går stærkt på det korte stykke, og bilen påkører en lygtepæl.

Samtidig ser NA ud af forruden at der skydes mod bilen.

Da bilen rammer lygtepælen skrider den rundt og det lykkes føreren, at få vendt den 180 grader, så den nu har bagenden til forfølgerne. – Derfra kan den nu køre lige ud af villavejen med forfølgerne skydende bagved.

Da føreren bakker ved fra huset, rammer bilens bagkofanger en lygtepæl

Moren er kravlet fra bagsædet henover forsædet og mærker også efter på sin søn – hun undersøger om han er blevet ramt af det skud, som familien på det tidspunkt mener splintrede sideruden.

Samtidig er den yngste søn blevet pakket ned mod gulvet på bagsædet, for at beskytte ham mod kuglerne, der affyres mod bilen.

Det lykkes den ældste søn at få bilen væk fra området. Bilen slingrer og det er tydeligt at hjulene er ramt. Der er skudt hul på dækkene og luften fosser ud.

Efter det første sving væk fra forfølgerne slukker føreren lyset på bilen og kører 1500 meter frem til en ven, der bor i nærheden.

På vej væk ringer NA til sin bror hjemme i huset. Han vil sikre sig, at broren ikke er blevet skudt, inden familien var på vej hjem – og hvis ikke, advare ham mod de pistolmænd der er foran huset.

Samtalen varer ikke mere end 16 sekunder. Beskeden er kort. “Vi bliver beskudt. Søg dækning og ring til politiet”. Samtalen noteres til kl. 20.59.

Klokken 21.00 ringer NAs bror hjemme fra huset første gang til politiet. Det sker ved opkald til 112, hvor han anmelder skyderi på vejen. Nogen forsøger at likvidere hans familie og der er brug for hjælp. Samtalen varer 2 minutter og afsluttes 21.02.

3 minutter senere ringer NAs bror atter til 112. Han vil rykke for hjælpen, der ikke er kommet. Samtalen varer denne gang i 3 minutter. Politiet vil vide, hvor NA befinder sig.

Det lykkes for den ældste søn at føre bilen til vennens hus på Platanvej på Amager.

I tomgang efterlades bilen, mens familien i hast løber ind i huset. Indenfor hjælpes de ad med at kontrollere for skudlæsioner. Ingen er ramt. 

Panikken er stadig på sit højeste og familien skjuler sig på hug i køkkenet, der som eneste sted i huset ikke er i glas. I køkkenet er væggene af mursten og vinduerne sidder højt.

Moren bliver ved at spørge om NA kender personerne, der skød. Det gør NA ikke. Samtidig er hele familien overbevist om, at de personer der skød er bestilt til opgaven, og de frygter derfor at pistolmændene vil færdiggøre opgaven og lede efter dem i området.

På baggrund heraf vælger den ældste søn at løbe tilbage til den tændte hvide Mercedes, der med skudhuller, flade dæk og knust siderude holder foran huset – og derfra køre den cirka 200 meter længere væk fra huset, inden den henkastet slukkes og efterlades. På den måde kan forfølgerne ikke umiddelbart kæde bil og skjulested sammen, og det giver familien et forspring til at ringe efter politiet.

Tilbage i huset trykker vennen og efterfølgende NA begge flere gange 112, og anmelder skyderiet samt forfølgelsen foran hjemmet på Amager. Politiet vil ikke bekræfte at sende patruljer, men vide, hvor de har søgt skjul.

Efter 4 forgæves opkald ringer den ældste søn og fører af bilen 112.

Klokken er nu blevet 21.23, altså 24 minutter efter skyderiet. Samtalen varer 13 minutter og afsluttes først da politiet i røret bekræfter, at deres kolleger er udenfor huset.

Udenfor står 10-15 maskinpistolbevæbnede betjente. De råber op til huset, at “de som er i huset skal komme ud, en efter en, og med hænderne over hovedet”. Hvis ikke hænderne over hovedet risikerer man at blive skudt.

Familien (samt vennen og dennes lillebror) gør som der bliver sagt. En for en går de ud gennem hoveddøren til de ventende maskinpistolbevæbnede betjente.

Familien forklarer at de er blevet beskudt foran hjemmet i nærheden og fortæller at bilen holder længere nede af vejen til at bevise deres påstand – men ingen lytter.

Hænderne placeres op af huset og benene spredes ud til siden. Herefter pågår timelang visitation og påsætning af håndjern. Alle anholdes og anbringes i haven foran huset på Platanvej, men kun NA og dennes ældste søn tages med af politiet. Under visitationerne spørger politiet gentagne gange om, hvem der førte bilen.

På Bellahøj politistation bliver NA indlåst i detentionen, celle 1 D.

Da NAs ældste søn og fører af bilen kommer til Bellahøj føres han ind i “modtagelsen”. Her bliver han visiteret, herefter afklædt til nøgen, og i nøgen tilstand bedt om at gå på hug.

Efter visitation og kropskontrol får NAs søn lov at iføre sig t-shirt og bukser. Ikke mere, da det ikke er tilladt at have to lag tøj på i detentionen.

På dette tidspunkt har ingen fået oplyst baggrunden for anholdelse, og ej heller har den anholdte fået mulighed for at foretage opkald til nærmeste/advokat.

NAs søn indlåses i celle 12 D.

I detentionen går tiden langsomt. Meget langsomt. Samtidig kører tankerne rundt i hovedet på NAs søn…. hvem skød? Hvorfor? Hvorfor var han anholdt?

Klokken rammer 04.00, da cellens dør bliver åbnet og han præsenteres for sin sigtelse. Den består af 4-5 punkter og gives mundtligt. Det som NAs søn kan huske, da Presse-fotos.dk taler med ham, er,  at han sigtes for forsøg på grov vold og farlig legemsbeskadigelse mod tjenestemand i funktion, ved hensynsløs kørsel at bringe tjenestemanden i fare. Desuden sigtes han efter den “mildere” paragraf der omhandler “simpel vold mod tjenestemand i funktion”. 

Da sigtelsen er oplyst låses cellen igen.

Klokken 05.30 går celledøren op igen. 

NAs søn skal afgive fingeraftryk, have taget foto og blæse i alkometer. Samtidig tages der udskrab i mundhulen for at teste for narko. Der tages ikke blodprøver. Efterfølgende indlåses NAs søn igen i celle 12 D.

Klokken 06.45 åbnes døren til detentionen for sidste gang. NAs søn skal flyttes til Vestre Fængsel.

Ved ankomsten i Vestre Fængsel gentages proceduren. Visitation, afklædning, kontrol af kroppen mm.

NAs søn indskrives og oplyser i den forbindelse personalet om to telefonnumre, han ønsker at kunne ringe til. Det ene til hans mor.

NAs søn spørger på muligheden for at foretage opkald.

Fængselspersonalet fortæller at det skulle være sket i politiets varetægt, så det kan de ikke hjælpe med. 

Ifølge NAs søn, har politiet – da de blev stillet samme ønske – oplyst at det ikke lod sig gøre for ankomst i Vestre Fængsel.

NAs søn får at vide, at han fængsles i isolation med brev og besøgskontrol (B/B).

Desuden får han at vide, at han vil blive hentet i sin celle kl. 10.00 samme morgen med henblik på fremstilling for en dommer i dommervagten.

Mellem kl. 08.30 og kl. 08.45 samme morgen, løslades NAs søn fra Vestre Fængsel.

Sigtelsen imod ham fastholdes af politiet.

NA har familien ikke haft kontakt til siden anholdelsen. Ifølge politiet kan de forvente at måtte tale med ham i midten af januar 2020.

Da Presse-fotos.dk møder NAs familie på et lille kontor udenfor København, fortæller de samstemmigt at NA var løsladt, men stadig sigtet, i svindelsagen døbt “Operation Greed”. NA havde i forbindelse med løsladelsen fået inddraget sit pas, for at sikre at han ikke udrejste af Danmark inden domsafsigelse i sagen.

NA skulle møde i retten i Greed-sagen om mandagen den 16. december fra morgenstunden (altså blot 12 timer senere end politiet skød efter bilen, i en fejlsalgen anholdelsesaktion, der af den involverede NA-familie havde karakter af en henrettelses-aktion).

I perioden efter NAs løsladelse har familien ifølge eget udsagn, gentagne gange rettet henvendelse til politiet for at melde dødstrusler og afpresning. Politiet har ifølge familien ikke ønsket eller ikke kunnet bistå dem i disse sager.

I sagen med overfaldet findes en skadestuerapport, der dokumenterer overfaldet – men naturligt ikke de udtalte trusler.

Tilbage på kontoret sidder NAs familie med en række uopklarede spørgsmål…..

Hvorfor henvendte politiet sig til familien på en måde, der mindede om en dødspatrulje fremfor en anholdelsesaktion.

Hvorfor ventede politiet ikke blot i eller ved huset

Hvorfor anvendte politiet ikke synlig beklædning/refleksveste/andet

Var det nødvendigt at anvende pistoler ved anholdelse/skyde efter bilen.

Var det nødvendigt at skyde efter og imod en bakkende bil? Der var jo ikke (for betjentene) fare på færde.

Hvorfor ønskede man at anholde NA 12 timer inden, han alligevel skulle møde i retten? Kunne det have ventet til den følgende morgen?